Tulevaisuuden koulu – koulu vuonna 2020

Vedin marraskuussa kolmen viikon online-kurssin lähes sadalle eTwinning opettajalle eri puolilta Eurooppaa. Aiheena oli Tulevaisuuden koulu – koulu vuona 2020.

Katselimme videoita ja esityksiä ja keskustelimme yhdessä tulevaisuuden trendeistä.  Opettajat pohdiskelivat koulujen ja oppimisen tulevaisuutta pienissä ryhmissä erilaisten skenaarioiden avulla.

Samat asiat huolestuttavat opettajia joka puolella Eurooppaa: Euroopan maiden kehno taloustilanne ja säästötoimet, jotka kohdistuvat koulujen ja opetuksen kehittämiseen, teknologian kehittymisen valtava vauhti, jossa koulujen ja opettajien on lähes mahdoton pysyä mukana ilman suuria koulutuspoliittisia muutoksia sekä huoli siitä, että teknologia syrjäyttää inhimillisen kanssakäymisen.

Tulevaisuuden koulurakennuksista ja oppimisympäristöistä keskustellessa suuri osa opettajista nosti esiin suuret, väljät ja muunneltavat tilat, joissa on työpisteitä erilaisille toiminnoille. Tilat tukisivat erikokoisissa ryhmissä oppimista sekä itsenäistä työskentelyä. Virtuaaliset ympäristöt mahdollistavat yksilölliset oppimispolut, yhdessä oppimisen kansainvälisissä projekteissa sekä koulutyön ja vapaa-ajan rajapintojen häviämisen.

Tulevaisuudessa yhteistoiminnallinen oppilaskeskeinen oppiminen sai paljon kannatusta. Yhdessä tekemällä opitaan tärkeitä taitoja: viestintä, tiedonrakentelu, luova ajattelu ja oppimaan oppiminen, joista viime mainittua opettajat pitivät erityisen tärkeänä.

Opettajan ammattia pohdittiin viiden eri skenaarion kautta. Monet pitivät erityisen mielenkiintoisena vaihtoehtona koulua, jossa oppilaat voivat valita oman itselleen sopivan tavan oppia ja opettajat erikoistuvat erilaisiin oppimismenetelmiin ja tarjoavat oppilaille erilaisia oppimistapoja ja -polkuja. Tässä(kin) skenaariossa joustavuus ja oppilaskeskeisyys ovat keskeisessä roolissa ja opettajien verkostoituminen ja yhteistyö välttämätöntä.

Lisää oppimistapahtumasta voit lukea täältä. Jos tulevaisuuden pohdiskelu muiden opettajien kanssa kiinnostaa, kurssi uusitaan huhtikuussa 2013.

Täältä voit lukea osallistujien ryhmätöiden tulokset.

Kategoria(t): Koulutus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s