Tulkoon joulu!

Juuri nyt katselen ulos työhuoneen ikkunasta, kun isot lumihiutaleet leijailevat hissuksiin pyörähdellen, naapurin pihakuusi on lumen kuorruttama ja piipusta nousee savukiehkura. Ei voisi talvinen näky olla somempi.

Joulukuu on kouluissa kiireistä aikaa. Arkisen aherruksen ohella valmistellaan esityksiä, harjoitellaan joululauluja ja askarrellaan kortteja ja lahjoja. Oppitunneilla pohditaan, mitä joulun aika ja pimeän selän taittuminen itse kullekin merkitsee. Aina on yhtä mielenkiintoista keskustella siitä, miten joulua eri maissa ja kulttuureissa vietetään vai vietetäänkö ollenkaan. Ja mitä sitten juhlitaan, jos ei joulua.

Eilisiltana vietimme Keskuskoulun joulujuhlaa ulkona Paltanmäen museoalueella, jonne oppilaat ja opettajat olivat rakentaneet tunnelmallisen joulupolun. Siellä vilistivät tontut ja enkelit, tiernapojat lauloivat ja revontulet paukkuivat, kaikki sulassa sovussa hyvää mieltä jakaen.

Mielestäni iloiseen ja lämpöiseen koulun joulujuhlaan mahtuisi mainiosti monenlaisten kulttuurien vähän vallatonkin kirjo. Afrikassa oleileva ystäväni kirjoitti Facebookissa: ”Eilen näin mustanaamaisen joulupukin täydessä tällingissä tanssimassa afrikkalaisen musiikin tahtiin. Pylly pyöri vinhasti.” Eikö se voisi tuoda joulun tunnelman yhtä hyvin kuin talvinen postikorttimaisema?

Monissa kouluissamme monikulttuurisuus on vahvasti läsnä koulujen arjessa. Parhaimmillaan erilaisten kulttuurien kirjo rikastaa kaikkien opettajien ja oppilaitten elämää ja opettaa tutkimaan omaa maata ja maailmaa monenlaisista näkökulmista.  Olisiko monikulttuurisuuden aika näkyä enemmän myös juhlissa? Toisaalta, voisiko joulun sanomaa ja valon voittoa pimeästä kauniimmin kiteyttää:

En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan;
mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan!

Kuvavideo Keskuskoulun joulujuhlasta!

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s