Kansainvälisyys ja aktiivinen kansalaisuus vahvasti esillä Educassa

Kansainvälisyys ja globaalikasvatus olivat keskeisinä teemoina ja sisältöinä monilla esittelijöillä tämän vuoden Educassa. Mukana olivat tietysti kaikki tämän sektorin suuret toimijat kuten OPH ja CIMO, Ulkoministeriö ja Eurooppa-tiedotus, Unicef, YK-liitto ja Plan. Monilla näistä on tarjolla paljon erilaisia opetusmateriaaleja, projektimalleja ja oppimisympäristöjä koulujen käyttöön.

Tällä kertaa kuuntelin Educassa vain muutaman lyhyen esityksen. Sen sijaan käytin suurimman osan ajasta kiertelemällä ständeillä ja juttelemalla eri järjestöjen, organisaatioiden ja hankkeiden edustajien kanssa.  Verkostoituminen ja vuorovaikutus tuntuivat nykyhetkessä tärkeämmiltä kuin istuminen ja kuuntelu. Tuntui hyvältä ja innostavalta kohdata ihmisiä, joilla oli tarjottavanaan vaihtoehtoja nykyiseen menoon.

Erityisen mahtava tunnelma ja hyvä henki vallitsi kansalaisvaikuttamisen torilla, jossa vastuu toisistamme ja maailmasta oli vahvasti läsnä. Torin toimijat olivat nuoria ja hankkeisiinsa sitoutuneita. Heidän suhdettaan ihmisiin ja maailman leimasi vahva eettinen asenne, jossa toisista huolehtiminen, heikompien puolustaminen, monikulttuurisuus ja ympäristön suojelu muodostivat olemisen ja elämisen perustan.

Tässä olisi yksi mahdollisuus myös kouluille avata ovensa aktiivisen kansalaisuuden, kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden edistämiseksi. Usein moititaan suomalaisia nuoria passiivisiksi ja ihmetellään heidän vähäistä kiinnostustaan yhteiskunnallisiin asioihin. Ehkä ne toimintamallit, joita kouluissa tarjotaan, eivät ole tätä päivää eivätkä nuorten näköisiä. Viritellään siis vanhojen oppikirjatekstien tankkaamisen sijaan kouluissa keskustelua, jossa nuorten ääni pääsee kuuluviin. Annetaan tilaa aktiivisille ryhmille ja järjestöille, jotka toimivat vapaaehtoisesti ja ovat verkostoituneet globaalisti.

Tehdään työtä yhdessä paremman maailman puolesta. Sitä on kansainvälisyys asenteena ja aktiivinen kansalaisuus elämänmuotona.

Kategoria(t): Tapahtumat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s