Kulttuurien välisen ymmärryksen ja yhteistyön edistämistä

world-club-2010-webViime viikolla sain hauskan uutisen. eTwinning-projektille  Kulttuurien välistä vuoropuhelua satuja, draamaa ja taidetta käyttäen oli myönnetty Mevlana-palkinto. Se annetaan hankkeelle, joka edistää ihmisten yhteistyötä ja ymmärrystä yli rajojen. Minulla oli ilo ja kunnia olla yksi pieni osanen tätä valtavaa hanketta, jossa oli mukana oppilaita ja opettajia 35 eri koulusta melkein yhtä monesta maasta.

Vuoden pituisen projektin aikana opiskelijat valitsivat ensiksi perinteisen sadun tai tarinan omasta maastaan (koulumme oppilaat valitsivat Hölmöläis-tarinan),  käänsivät sen Englanniksi ja kuvittivat sen lavastetuin valokuvin. Sen jälkeen he tekivät draamavideon yhden kumppanimaan sadusta. Opiskelijoiden työskentelyprosessi dokumentoitiin kuvin ja blogikirjoituksin. Kaikki projektin tuotteet julkaistiin yhteisessä wikissä. Siellä julkaistiin mm. englanninkielinen e-kirja Once upon a Time in Europe, joka sisältää kaikki sadut kuvituksineen sekä e-videokirja, jossa on kaikki oppilaitten tekemät videot ja esitykset.

eTwinning hankkeille on luonteenomaista, että eri aktiviteetit on integroitu opetussuunnitelmaan ja tukevat siinä asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Parhaille projekteille on tyypillistä, että ne ylittävät oppiainerajat. Osaamista kehitetään monissa oppiaineissa ja taidoissa. Tässä hankkeessa opiskelijat oppivat äidinkieltä, englantia, maantietoa ja kuvataidetta. Opiskelijoiden viestintä- ja mediataidot, taito käyttää luovasti digikuvia ja -videoita sekä ryhmä- ja yhteistyötaidot kehittyivät hurjasti. Projekti vahvisti oppilaitten itsetuntoa, aloitekykyä ja yritteliäisyyttä. Opiskelijoiden tietoisuus Euroopan eri maista kehittyi ja heidän perspektiivinsä eri kulttuureihin laajeni heidän lukiessaan kumppanimaiden opiskelijoiden valitsemia satuja, katsellessaan draamavideoita ja kirjoittaessaan e-kortteja ja tervehdyksiä kumppaneilleen eri Euroopan maissa.

once-upon-a-timeKerran vuodessa parhaat eTwinning-hankkeet palkitaan vuotuisessa eTwinning-konferenssissa. Tänä vuonna se on Lissabonissa 14. maaliskuuta. Siellä opettajat, jotka ovat tehneet yhteistyötä ja ystävystyneet tapaavat toisensa ensi kerran kasvokkain. Palkitut 2013.

Osallistuminen eTwinning-projektiin tarkoittaa, että haluat (…) tarjota oppilaille mahdollisuuden vaihtaa, jakaa, tehdä yhteistyötä ja laajentaa näköaloja. (…) Kun käynnistät tällaisen hankkeen, panostat vahvasti opetuksen laadun parantamiseen. (…) Ne aktiviteetit, joita oppimisprojekteissa toteutetaan ja uudet oppimismenetelmät, joita niissä sovelletaan (…) ovat kallisarvoisia esimerkkejä ja malleja, jotka ansaitsevat tulla jaetuiksi, tunnetuiksi ja tunnustetuiksi koko Euroopan kouluyhteisössä. (eTwinning CSS)

Olipa kerran Euroopassa -satukirja – lue ja ihastu!

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s