Onnellisuus kasvaa Suomessa ja maailmassa

kv-kehittajat-02Osallistuin Tulevaisuus haastaa oppimisen -seminaariin Jyväskylässä 21.2. Yksi työpajojen teemoista oli kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Aamupäivän workshopissa Keski-Suomen lukioverkoston kv-kehittäjät esittelivät ensimmäisiä askeleitaan kansainvälisyyssuunnitelmien teossa. Erityisesti mieleen jäivät Joutsan lukio ja Tikkakosken lukio. Joutsalaiset olivat pohtineet, miten kansainvälisyys ja globaalikasvatus integroituu lukio-opintoihin. Tuloksena on kattava ja ällistyttävän monipuolinen kooste eri oppiaineitten kv-sisällöistä. Tikkakosken lukion kansainvälistäjät käyttivät puumetaforaa suunnitelmansa pohjana. He olivat liittäneet suunnitelman eri elementtejä hauskasti ja havainnollisesti puun eri osiin.

Iltapäivän viimeisessä työpajassa esittelin opettajien ja opiskelijoiden kansainvälistä yhteistyötä otsikolla eTwinning – oppimista verkossa ja verkostoissa – kotikansainvälisyyttä tulevaisuuden koulussa. Jatkuvasti laajeneva eTwinning yhteisö tarjoaa mahdollisuudet ja työvälineet verkostoitua tai käynnistää hankkeita oppilaitosten kanssa 33 eri Euroopan maasta. Maaliskuun 4. käynnistyvä eTwinning Plus pilotti mahdollistaa hankkeet, joihin voi osallistua valikoitu joukko kouluja ja opettajia Ukrainasta, Tunisiasta, Moldovasta, Georgiasta, Armeniasta ja Azerbaidžanista.

Seminaaripäivä huipentui tähtitieteilijä Esko Valtaojan esitykseen Mitä tulevaisuudessa pitäisi tietää ja osata?

valtasaari-05Esityksessään Valtaoja toi esille suomalaisen nuorison huolen tulevaisuudesta. Suurin osa näkee tulevaisuuden synkkänä, pelottavana ja uhkaavana. Tilastot kuitenkin osoittavat muuta. Absoluuttinen köyhyys vähenee. Onnellisuus kasvaa Suomessa ja maailmassa. Eikä opetuksessa ja kasvatuksessakaan kaikki ole mennyt pieleen, sillä myös ihmisten keskimääräinen älykkyys kasvaa jatkuvasti.

Tiedon vallankumous haastaa koulut ja oppimisen. Kun tiedon määrä kasvaa räjähdysmäisesti, kun se muuttuu lähes täysin ilmaiseksi ja kaikki tieto alkaa olla kaikkien saatavilla, opetus ja oppiminen menevät kokonaan uusiksi.

valtasaari-08Myös työn luonne on rajusti muuttumassa. Työ ei ole enää hengissä pysymisen väline vaan sosiaalisen yhdessäolon muoto ja itseilmaisun väline. Minkälaisia vaikutuksia tällä on koulutukseen?

”Mitä opetetaan vuonna 2156?” kysyi Valtaoja ja vastasi: ”Viisautta, sosiaalisuutta ja ihmiseksi kasvamista, synteesiä, ymmärrystä ja ihmettelyä. Maailma on paikka, jota kannattaa rakastaa ja ihmisillä loputtomat mahdollisuudet.”

Valtaojan esitys löytyy netistä tallenteena. Kannattaa katsoa.

Kategoria(t): Konferenssit ja seminaarit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s