Koulut kehityskumppaneina

Vesilahden yläasteen hanke - uusi koulu valmistumassa.

Vesilahden yläasteen hanke – uusi koulu valmistumassa.

Suurin osa suomalaisista kouluista osallistuu nykyään kehitysyhteistyöhön arkisen koulunkäynnin lomassa. Melkein kaikissa kouluissa osallistutaan Nälkäpäiväkeräykseen, yläkoulut ja lukiot keräävät rahaa töitä paiskoen Taksvärkkipäivinä, Unicef-kävelyitä järjestetään ja monilla kouluilla on kummilapsia tai peräti kummikouluja kehittyvissä maissa eri puolilla maailmaa. Tällainen kotikansainvälisyys kasvattaa oppilaita yhteiseen vastuuseen toisistamme ja koko maailmasta. Maailman hyvinvointi on myös meidän hyvinvointiamme.

Globaalikasvatuksen ja yhteisvastuun ulottuvuutta ja oppilaitten osallisuutta voi myös syventää. Opetushallituksen ja ulkoasiainministeriö ovat käynnistäneet Koulut kehityskumppaneina -hankkeen, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisia kouluja luomaan tasavertaisia kehityskumppanuuksia kehittyvien maiden koulujen kanssa. Se, että kumppanina ovat tietty koulu ja sen oppilaat, osallistaa oppilaat ja opettajat aivan erityisellä tavalla. Kokemuksia tämän tyyppisestä toiminnasta on parin vuoden takaa Maailmankansalaisena Suomessa -hankkeesta.

Leikkivälineitä saaneet vietnamilaiset lapset - Vesilahden yläasteen hanke

Leikkivälineitä saaneet vietnamilaiset lapset – Vesilahden yläasteen hanke

Vesilahden yläasteella on ollut kehityskumppaneita sekä Afrikassa että Aasiassa. Innostus virisi jo vuonna 2005 ja sen jälkeen kansainvälisyys ja kehitysyhteistyö ovat tulleet osaksi koulun arkipäivää. Opettajien ohjauksessa vetovastuu on koulun oppilaskunnalla ja taksvärkin lisäksi oppilaat ideoivat erilaisia tempauksia kumppaneidensa auttamiseksi. Oppilaiden yrittäjyystaidot kehittyvät ja kansainvälinen osaaminen kasvaa, kun ollaan esimerkiksi yhteydessä Sambian terveysministeriöön. Pitkäaikainen yhteistyö luo perustan luottamuksellisille suhteille. Niitä ilman työskentely esim. Afrikassa olisikin erittäin haasteellista. Vesilahden yhteiskoulun kotisivuilta voi lukea kehityskumppanuushankkeiden eri vaiheista, haasteista ja huippuhetkistä. Innostavaa ja mielenkiintoista luettavaa, joka tarjoaa paljon apua ja ideoita omaa hanketta harkitsevalle.

Seinäjoen lukiossa on maailmankansalaisuus ja globaalikasvatusteeman ympärille luotiin oppiainerajoja ylittävä Maailma ulottuvillasi -opintokokonaisuus. Kokonaisuuteen etsittiin eri oppiaineista yhteiset teemat ja hylättiin yksittäisten kurssien perinteinen etenemistapa. Ideana oli toteuttaa ilmiökeskeisyyttä globaalikasvatuksessa. Tämän opintokokonaisuuden voisivat ottaa ohjelmaansa myös muut lukiot ympäri Suomea. Opettajan opaskin on jo olemassa ja vapaasti verkosta ladattavissa.

Koulut kehityskumppaneina -hankehaussa avustusta myönnetään hakijan ideoiman toimintamallin kehittämiseen, toteuttamiseen ja raportoimiseen sekä Opetushallituksen seminaareihin osallistumiseen lukuvuonna 2013 – 2014. Hankerahalla on mahdollista toteuttaa myös matkoja kumppanikoulujen välillä sekä hankkia paikalliselle hankkeelle lisäohjausta esimerkiksi kansalaisjärjestöiltä.

kehityskumppani-webinaariLisätietoja Opetushallituksen sivuilta

Koulut kehityskumppaneina -hankkeesta järjestettiin webinaari, jossa opetusneuvos Liisa Jääskeläinen esitteli aihetta ja rehtori Tapani Pietilä Vesilahden yläasteelta sekä opettajat Jaana Kuoppala ja Laura Kalliokoski Seinäjoen lukiosta kyselivät uudesta hausta ja kertoivat omista kokemuksistaan.  Linkki webinaarin taltiointiin

Kategoria(t): Ajankohtaista, Ideoita ja ajatuksia, Kansainvälisyyskasvatus, Koulutus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s