Tavoitteena maailmankansalaisuus tänään ja tulevaisuudessa

ACA conference venueSamojen haasteiden kanssa painitaan, oli kysymys korkea-asteen tai perusasteen koulutuksesta. Mikä on sellaista kestävää osaamista, joka on käyttökelpoista nyt ja tulevaisuudessa? Korkeakouluista valmistuneiden nuorten korkeat työttömyysluvut kertovat karua kieltään. Työn luonne on muuttunut eikä koulutus enää vastaa uusia vaatimuksia.

Kun koulutussuunnittelua ohjaa lyhytnäköinen hyödyn tavoittelu, tehokkuusajattelu ja kapea-alaiset tutkinnot, tulee koulutusputkesta ulos jo valmiiksi vanhentunein kompetenssein varustettuja nuoria. Fast lane eduction ei ole vastaus tulevaisuuden yhteiskunnan vaatimuksiin.

Education to employment: Designing a system that works (2013) -raportin mukaan työnantajat ja nuoret itse (päinvastoin kuin koulutuksenjärjestäjät) eivät koe, että vastavalmistuneiden ryhmätyötaidot, suullinen ja kirjallinen viestintä sekä ongelman ratkaisutaidot vastaavat työelämän vaatimuksia.

Jos tavoitteena akateeminen huippuosaaminen, tieteellinen riippumattomuus ja maailman kansalaisuus tänään ja tulevaisuudessa, se edellyttää yhä monimuotoisemmaksi muuttuvan yhteiskunnallisen dynamiikan ymmärtämistä, ajattelua ja argumentointia, monitieteisyyttä, läpinäkyvyyttä ja globaalia vastuullisuutta.

On käytävä kiinni akateemisen osaamisen ytimeen. Myös korkeakouluissa opetussuunnitelmien on taivuttava 2000-luvun tarpeisiin. Eikä korkeakoulujen ja yliopistojen kansainvälisyys voi enää rajoittua opiskelijoiden liikkuvuuden ja vaihto-ohjelmien varaan. Kansainvälisyys on otettava mukaan tutkintojen ja opinto-ohjelmien laatimisvaiheessa yhdeksi ydinosaamisen alueeksi. Kuinka vastataan globaaleihin haasteisiin ja alati muuttuviin kansainvälisiin työmarkkinoihin? Miten työn luonteen muuttuminen näkyy koulutuksessa?

Osallistuin ACA:n (Academic Cooperation Association) konferenssiin 10.-11.6. Haagissa. Aiheena oli Internationalisation and International Mobility – Where do we stand, where are we heading?  Edeltävä teksti kuvaa konferenssin mielenkiintoisinta antia. Hauskaa oli huomata, että me Suomessa olemme koulutuksen kansainvälisyyden kehittämisessä vähintäänkin eurooppalaisella tasolla. ACA:ssa vasta suunnitellaan ammatillisen yhteistoimintaverkoston perustamista hyvien käytäntöjen ja kansainvälisen osaamisen jakamiseen.

ACA-2

Kategoria(t): Ideoita ja ajatuksia, Konferenssit ja seminaarit Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s