Innostukaa ja onnistukaa!

etwi-seinajoki-02

Työpaja Seinäjoen Pohjan koululla

Tänä syksynä olen vetänyt useita työpajoja teemalla ”Luokkahuoneena Eurooppa”. Nimi tulee Suomen eTwinning-lähettiläiden blogista ja kuvastaa hyvin uudenlaista oppimisympäristönäkemystä. Internetin välityksellä voimme hetkessä sujahtaa yhteisiin, itse luomiimme virtuaalisiin tiloihin, tutkia kulttuureita ja tutustua uusiin ihmisiin.

Takanani on yli kymmenen vuotta kollegakoulutusta tietotekniikan pedagogisesta soveltamisesta ja opetuskäytöstä ylipäätään. Nyt tuntuu tekemisen meininki. Opettajien kielteisyys alkaa pikkuhiljaa kääntyä kiinnostukseksi ja tarve oppia on suuri. Tietotekniikan mahdollisuudet oppimisen uudistamisessa innostavat opettajia pedagogisiin kokeiluihin ja luoviin ratkaisuihin. Kansainvälisyys avaa näköaloja ja tarjoaa mahdollisuuksia.

Uuden vuosituhannen oppimisessa yksi keskeinen trendi on opettajan roolin muutos. Hän ei enää ammenna lusikalla valmiiksi seulottua ja pureskeltua tietoa pikkuoppilaitten aivoihin, vaan aktivoi ne aivot tekemään itse töitä. Opettaja ohjaa etsimään, kannustaa viestintään ja jakamiseen, kriittiseen pohdiskeluun ja yhteistoiminnallisuuteen. Hän opettaa käyttämään työkaluja ja liikkumaan virtuaalisissa verkostoissa. Hän kannustaa luovuuteen ja yritteliäisyyteen, opettaa oppimaan ja kehittämään taitoja.

saarijarvi-05

Työpaja Saarijärven lukiolla

Saman tulisi tottavie koskea myös opettajien ammatillista kehittymistä ja täydennyskoulutusta. Ei niin, että kerrotaan miten asiat pitäisi tehdä (lusikkamalli), vaan niin, että annetaan käyttöön verkkotyökalut ja -ympäristö, ja opettajat näyttävät itse, mitä he osaavat ja minkälaisia pedagogisia ratkaisuja he keksivät (tekemällä oppimisen malli). Eri oppiaineiden opettajat työskentelevät yhdessä, oppivat toisiltaan ja ylittävät oppiaineitten väliset rajat luontevasti yhteistä projektia rakennellessaan.

eTwinning tarjoaa opettajille mahdollisuuden verkostoitua kollegojen kanssa ja löytää projektikumppaneita. Opiskelijoille se antaa mahdollisuuden löytää ystäviä ja oppia erilailla, projektioppimista hyödyntäen. Lisäksi eTwinning tarjoaa hankkeille oman yhteistyöympäristön TwinSpacen, joka on mainettaan parempi ja tarjoaa yhteistoiminnallisen projektioppimisen keskeiset työkalut (blogi, wiki, keskustelualue, valokuvagalleria, tiedostoarkisto) yhdessä turvallisessa tilassa.

Kokeileminen on luvallista ja epäonnistuminen sallittua. Luovuus käynnistyy kun katsotaan asioita uudesta näkökulmasta. Innostukaa ja onnistukaa!

saarijarvi-03

Saarijärven lukion medialuokassa

Kategoria(t): Ideoita ja ajatuksia, Koulutus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Innostukaa ja onnistukaa!

  1. Nimetön sanoo:

    Hei ihan tosissanneko?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s