Globaalissa kesäkoulussa

surprise-visitorsOnni on leppoisa lomailu mökillä, järven rannalla, perheen parissa ihanasti hidastaen, hetkeen uppoutuen. Yhden työtä etäältä sivuavan syrjähypyn itselleni kuitenkin soin, enkä katunut hetkeäkään.

Osallistuin Ulkoministeriön globaaliin kesäkouluun, joka järjestettiin Porissa osana Suomi Areenan keskusteluja. Vaikka teemat ja sisällöt tuntuivat rankoilta (ilmastonmuutos, eriarvoisuus, kehitysmaat, Somalia, Syyria, Lähi-Itä), tilaisuus onnistui olemaan valoisa, eloisa ja optimistinen. Vaikka panelistit olivat huippuasiantuntijoita ja ministereitä, kaikenlainen pönötys ja tärkeily puuttuivat. Siitä suuri kiitos päivän koulun ”rehtorille” Pekka Haavistolle, jonka tarinoita kuunteli mielellään. Ne perustuivat omiin kokemuksiin konfliktien ratkaisutehtävissä, eivät onttoon poliittiseen retoriikkaan.

kesakoulu-2Hyviä uutisia saimme mm. ilmastonmuutoksesta. Meillä on jo olemassa tarvittava teknologia ilmastokatastrofin välttämiseksi. Keskustelussa ei korostettu uhkia vaan mahdollisuuksia. Nyt tarvitaan asenteiden muuttumista ja yritysten ja valtioiden sitoutumista yhteisen pallomme pelastamiseen. Maailmanpankin varapääjohtaja Rachel Kyte totesi, että ilmastonmuutosta vastaan on toimittava myös globaalin talouden vuoksi. Tarvitaan päätöksiä nyt, ei kymmenen vuoden päästä.

Globaaleja haasteita kuvaavat hyvin YK:n vuosituhattavoitteet (millennium goals), joiden takaraja on 2015. Äärimmäisen köyhyyden puolittamisessa ollaan jo lähellä tavoitetta. Köyhyys on rajuimmin vähentynyt kehittyvissä talouksissa (BRICS) kuten Kiinassa ja Intiassa. Ja vaikka edelleen lähes 60 miljoonaa lasta on peruskoulutuksen ulkopuolella, tämäkin määrä on lähes puolittunut viimeisen 20 vuoden aikana.  Unicefin sivuilta löytyy tietoa tavoitteiden saavuttamisesta: tilanne toukokuussa 2014.

kesakoulu-3Suomen YK-nuorten vetämässä työpajassa keskustelimme post 2015 -tavoitteista. Minkälaisia tavoitteita asettaisimme vuodelle 2030? Neljässä ryhmässä pohdimme sosiaalisia, ekologisia, taloudellisia ja kulttuurisia haasteita. Paljon jää vielä tekemistä tuleviksi vuosikymmeniksi. YK-nuoret olivat kysyneet suomalaisilta nuorilta heille tärkeistä asioista. Eniten haluttiin pysäyttää ilmastonmuutos, toiseksi kaventaa rikkaiden ja köyhien välistä eroa ja kolmantena haluttiin turvallista elämää suojassa väkivallalta ja syrjinnältä. Kyselyn kaikki tulokset löytyvät  raportista.

Näistä teemoista kannattaa keskustella myös ”talvikoulussa” opiskelijoiden kanssa. Nämä ongelmat askarruttavat kaiken ikäisiä nuoria. Mainiota ajantasaista taustamateriaalia, tilastoja ja karttoja löytyy Globaliksen sivuilta ja opetusmateriaaleja, -tehtäviä ja -vinkkejä löytyy Suomen YK-liiton sivuilta.

Tässä on vielä pari multimedia esitystä ”kesäkoulusta”. Ensin Storify-tiivistelmä tapahtumasta ja sen alla Sigmarkin video biisistä Fighting, jonka hän esitti tilaisuudessa. Se on mahtava keskustelun avaus, joka rohkaisee kohtaamaan pelkonsa ja näkemään monikulttuurisuuden ja erilaisuuden voimavarana.

https://storify.com/public/templates/slideshow/index.html?src=//storify.com/Ulkoministerio/ulkoministerion-kesakoulu-porissa#1

Kategoria(t): Kansainvälisyyskasvatus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s