UNESCO-koulut tavoittelevat rauhaa ja kestävää kehitystä

Reilut 50 suomalaisten UNESCO-koulujen opettajaa ja rehtoria kokoontui Opetushallitukseen verkostoitumaan ja vaihtamaan ideoita sekä pohdiskelemaan, miten UNESCO-koulujen tavoitteet liittyvät uudistuvaan opetussuunnitelmaan (koulutuspäivän materiaalit löytyvät täältä) ja kotikansainvälisyyteen.

asp_member_enUNESCO-koulut on globaali koulujen verkosto (ASPnet), joka kattaa opetuksen esiopetuksesta opettajakoulutukseen. Verkosto perustettiin jo 1953 edistämään rauhaa, tasa-arvoa, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Viime vuosina kestävä kehitys ja ympäristön suojelu ovat nousseet tärkeään rooliin, samoin kulttuuri- ja maailmanperintökohteiden turvaaminen ja suojelu. Käytännössä toiminta on keskittynyt erilaisten lippulaivahankkeiden edistämiseen (esim. Baltic Sea, Sandwatch ja Learning for Future).

ASPnet-verkostolle on vastikään hyväksytty vuosille 2014 – 2021 uusi strategia, jossa nostetaan maailmankansalaisuus (Global Citizen Education) ja kestävä kehitys (Education for Sustainable Development) UNESCO-koulujen päätavoitteiksi, joita toteutetaan

  1. Integroimalla globaalikasvatus ja kestävä kehitys koulujen opetussuunnitelmiin
  2. Kokeilemalla uusia innovatiivisia opetusmenetelmiä ko. asioiden opiskelussa
  3. Vahvistamalla ja kehittämällä ideoiden, kokemusten ja hyvien käytäntöjen jakamista UNESCO-koulujen kesken

perusopetuksen-arvoperustaOn ilahduttavaa havaita, että Suomi on näissä asioissa jo hyvin pitkällä. Maailmankansalaiseksi kasvaminen, interkulttuuriset taidot ja kestävä kehitys ovat uudistuvassa OPS:ssa vahvasti läsnä. Näin Suomen UNESCO-koulut voivat ottaa aktiivisen roolin ASPnet-verkostossa ja jakaa suomalaista osaamista tällä(kin) sektorilla.

Tälle vuosituhannelle UNESCO-koulut astuvat käyttäessään aktiivisesti verkkoympäristöjä, jotka on suunniteltu keskustelua ja ideoiden jakamista varten (ASPnet in Action). Myös some (Facebook, Instagram, Twitter) otetaan käyttöön: #aspnet-fi. UNESCO-koulut toimivat yhteistyössä ympäröivän yhteisön kanssa. Mukaan kutsutaan perheet, järjestöt ja yrittäjät. Kaikki haluavat edistää hyvää ja rakentaa parempaa maailmaa.

UNESCO-koulujen tavoitteet voidaan saavuttaa vain kun koko koulu osallistuu ja on sitoutunut yhteisiin päämääriin. Rauhankasvatus, konfliktien sovittelu, ihmisoikeudet ja ympäristön suojelu voidaan nostaa esiin opetuksessa säännöllisesti esim. kerran kuussa toteutettavilla teemapäivillä, jolloin aamunavauksesta alkaen eri oppiaineissa käsitellään eri näkökulmista sovittua teemaa. Samalla toteutetaan oppiainerajat ylittävää kokonaisvaltaisen oppimisen menetelmää.

YK:n pääsihteerin käynnisti 2012 Global Education First Initiative (GEFI) -hankkeen, jonka tavoitteena on saada jokainen lapsi kouluun, parantaa koulutuksen laatua ja tukea maailmankansalaiseksi kasvua. Nämä tavoitteet ovat myös UNESCO-koulujen toiminnan ytimessä. Pääsihteeri Ban Ki-Moonin sanoin:

When we put Education First, we can reduce poverty and hunger, end wasted potential – and look forward to stronger and better societies for all.

Kategoria(t): Koulutus Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s