Kansainvälisyysmietteitä joulun alla

Takana on lennokas vuosi, joka on kuljettanut minua ympäri ämpäri Suomea Helsingistä Sodankylään ja Turusta Lahden kautta Raaheen. Ensi vuosi käynnistyykin sitten tre-seuturyhma-01-19022014vähintään yhtä vauhdikkaasti työpajoilla Lappeenrannassa ja Porissa. Koulujen kansainvälisyyssuunnitelmia on laadittu seudullisesti ja paikallisesti ja yhdessä pohdittu niiden jalkauttamista opetukseen ja koulun toimintakulttuuriin. Se ei olekaan ihan helppoa. Ilman yhteistä sitoutumista, koko työyhteisön panosta ja rehtorin määrätietoista ohjausta suunnitelmat jäävät helposti pölyttymään arkistojen kätköihin. Onneksi Suomi on täynnä mahtavia opettajia ja kansainvälisyyden asiantuntijoita, jotka käyttävät aikaansa oppimisen kehittämiseen ja uusien toimintatapojen levittämiseen (suurelta osin korvauksetta).

Itse jään usein kaipaamaan näkyvää kansainvälisyyttä kouluissamme. Eikö sen, että elämme yhä kiivaammin globalisoituvassa maailmassa ja olemme osa kansainvälistä yhteisöä, pitäisi näkyä ja kuulua luokissa ja käytävillä. Monikielisyys ja monikulttuurisuus voisivat olla osa päivittäistä oppimisympäristöä. Oppilaiden itse tekemät julisteet ja seinälehdet, kartat ja liput, näyttelyt ja vitriinit, välituntimusiikki ja kielikahvilat kertoisivat maailman moninaisuudesta ja muistuttaisivat, että emme elä tällä planeetalla yksin.

kompetenssipuu-1Monilla paikkakunnilla on opetussuunnitelmatyö jo käynnistynyt, mutta ensi vuonna OPS:n perusteiden julkaisun ja ePerusteet virtuaalisen ympäristön käyttöönoton jälkeen paikallisten sisältöjen ja painotusten työstäminen alkaa toden teolla. Minunkin työssäni painopiste siirtyy verkostojen rakentamisesta ja kehittämiskoulutuksista opetussuunnitelmien paikallistamiseen ja täytäntöönpanoon sekä siihen liittyvään ohjaukseen ja koulutukseen. Miten paikallisesti hyvinkin erilaisissa kouluissa kasvatetaan oppilaista monilukutaitoisia ja kielitietoisia maailmankansalaisia, jotka osaavat toimia luontevasti monikulttuurisessa Suomessa ja maailmassa, haluavat tehdä aktiivisesti työtä rauhan ja demokratian puolesta sekä kantavat vastuuta yhteisestä pallostamme omassa elämässään ja ratkaisuissaan? Haastavaa ja siksi sitäkin innostavampaa!

ulvila-1212204Kiitos tästä vuodesta kaikille ihanille kv-opettajille eri puolille Suomea, Tampereen seudun kuntien ja koulujen upeille kv-vastaaville, Maailmankoulun ihmisille (jotka tekevät työtään pakahduttavan suurella sydämellä), koulujen kansainvälisyyden mentoriverkostolle sekä eTwinning-lähettiläille ja -yhteisölle. Erityisen lämmin jouluhalaus läheisille yhteistyökumppaneilleni CIMO:ssa ja OPH:ssa sekä kv-koordinaattorikollegoilleni Ulvilassa ja Tampereella.

joulutervehdys-2014

Kategoria(t): Ideoita ja ajatuksia Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s