Koulu post 2016

Millainen koulu on, kun uusi opetussuunnitelma jo ohjaa oppimista ja koulutyötä? Mitkä ovat tulevaisuuden koulun upeimmat mahdollisuudet ja kiperimmät haasteet kansainvälisyyden ja maailmankansalaiseksi kasvamisen näkökulmasta?

Koulujen kansainvälistäjät kokoontuivat kevättapaamiseen Tampereelle hakemaan tukea ja ideoita paikalliseen OPS-työhön. Täysi salillinen opettajia ja rehtoreita eri kouluasteilta perehtyi uuden opetussuunnitelman avainkäsitteisiin, keskusteli, verkostoitui ja vaihtoi kokemuksia ja ideoita.

Kiperimmät hakv-treffit-2015-02asteet

Iltapäivän työryhmissä mietittiin tulevaisuuden koulun ja uuden opetussuunnitelman haasteita ja mahdollisuuksia. Yhteinen huolenaihe oli vähenevät resurssit. Kun luokkakoot kasvavat ja määrärahat pienenevät, oppilaskeskeisten opetusmenetelmien käyttäminen vaikeutuu ja opetuksen uudistaminen hidastuu. Globalisoituminen ja digitalisoituminen (myös uudessa opetussuunnitelmassa) edellyttävät opettajien jatkuvaa koulutusta. Kun kuntien talous kiristyy, resursseja leikataan usein ensimmäisenä juuri koulutuksesta.

kv-treffit-2015-06Osallistujat jakoivat myös laajasti huolen koulujen eriarvoistumisesta ja polarisaatiokehityksestä. Toivottavasti meillä ei ole vuonna 2017 kahden kerroksen kouluja, joista toiset ovat kansainvälisiä, laajasti verkostoituneita ja teknologiaa monipuolisesti hyödyntäviä osallistavan oppimisen keihäänkärkiä ja toiset paikallaan junnaavia, kaihoisasti menneisyyteen tähyileviä ja kehityksen kelkasta syrjäytyneitä laitoksia.

Lisäksi huolta kannettiin opettajien ja rehtoreiden sitoutumisesta muutokseen, asenteiden ja oman ajattelun muuttumisesta sekä arvioinnista. Uudistuva koulu tarvitsee myös uudenlaisia arviointimenetelmiä, yhtä aikaa yksilöllisiä ja tasa-arvoisia. Arvioinnin pitäisi olla mielekästä, tukea oppimista ja heijastaa sitä aikaa ja maailmaa, jossa elämme. Ellemme me kaikki sitoudu muutokseen ja uskaltaudu tekemään asioita erilailla, ei OPS:n kirjain muutu uudenlaiseksi oppimiseksi ja toimintakulttuuriksi.

kv-treffit-2015-03Upeimmat mahdollisuudet

Uuden opetussuunnitelman upeimpana mahdollisuutena pidettiin oppimisen monialaisuuden, kokonaisvaltaisen ajattelun ja syväoppimisen lisääntymistä. Globaalissa maailmassa kaikenlaiset rajat ylittyvät päivittäin ja juuri nämä erilaisten näkökulmien kohtaamiset tuottavat luovia ratkaisuja ja syvällistä ymmärtämistä. Tänä päivänä on entistä selkeämmin tajuttu, että syvällisyys on laaja-alaisuutta ja oppiminen yhteyksien ymmärtämistä.

kv-treffit-2015-04Kun tajuaa, että kaikki on yhteydessä kaikkeen, on luonnollista nähdä itsensä osallisena. Ryhmätöissä nostettiin osallisuus ja yhdessä tekemisen ilo ja hyöty uuden opetussuunnitelman yhdeksi tärkeimmistä mahdollisuuksista. Ne yhdessä lisäävät motivaatiota ja oman oppimisen omistajuutta. Ne muodostavat kokonaisuuden, joka perustavalla tavalla muuttaa koulujen toimintakulttuuria. Oppilaitoksesta kasvaa oppiva yhteisö.

Kolmanneksi mahdollisuuksien runsaudessa nousi verkostoituminen ja vuoropuhelu sekä opettajien pedagoginen yhteistyö, myös yli koulurajojen. Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa. Laajat, muuntuvat ja monenlaiset, myös kansainväliset, verkostot kv-treffit-2015-08ruokkivat oivalluksia ja innovaatioita. Verkostoissa hyvät käytännöt leviävät ja omaksutaan nopeasti. Tulevaisuuden koulussa kansainvälisyydestä on tullut arkipäivää, globaali ja lokaali ovat läsnä lähes kaikessa mitä teemme ja opimme.

Ei varmaan ole sattumaa, että kaikki uuden opetussuunnitelman upeimmat mahdollisuudet ovat sellaisia, jotka eivät vaadi isoja investointeja tai valtavia resursseja. Ne edellyttävät avointa mieltä, uskallusta astua ulos omalta mukavuusalueelta, halua tehdä yhteistyötä ja oppia uutta. Nämä ovat koulujen kansainvälistäjien ja globaalikasvattajien, tulevaisuuden koulun rakentajien upeimpia ominaisuuksia!

Kategoria(t): Koulutus, Opetussuunnitelma Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s