Yritä pikku tipalla rakkautta…

YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta ja agenda 2030 ovat olleet uuden opetussuunnitelman rinnalla kuluneen vuoden tärkeimmät suunnan näyttäjät ja askelmerkkien määrittäjät.

Kun vuosituhattavoitteet (2000 – 2015) keskittyivät kehitysmaiden akuutteihin ongelmiinglobal-goals kuten äärimmäisen köyhyyden poistaminen, peruskoulutus kaikille ja lapsikuolleisuuden vähentäminen, uudet kestävän kehityksen tavoitteet kokevat meitä kaikkia. Ilmaston muutos, saastuminen ja luonnonvarojen kestämätön kulutus sekä sodat ja köyhyys vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Kasvavat pakolaisvirrat pakottavat meidät kantamaan vastuuta koko maailman hyvinvoinnista.

Opettajina, meille on erityisen tärkeä tavoite 4.7 2030: Varmistetaan, että kaikki oppilaat ja opiskelijat saavat tietoja ja taitoja, joita tarvitaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Näitä ovat mm. ihmisoikeudet, tasa-arvon edistäminen, interkulttuuriset taidot, rauha, konfliktinratkaisu ja väkivallattomuus, maailmankansalaisuus, kestävä elämäntapa sekä kulttuurisen moninaisuuden arvostus. Tänä päivänä maailmankansalaiseksi kasvamiseen liitetään mielellään myös demokratiakasvatus ja oikeusvaltion periaatteiden tuntemus.

Kuluneen vuoden aikana tapahtuneet terrori-iskut ja tavallisiin ihmisiin kohdistuva silmitön väkivalta ovat saaneet monet pelkäämään. Väkivallan uhan alla ja turvallisuuteen vedoten lisätään varustelua, kavennetaan oikeuksia, hiljennetään ääniä, vahvistetaan väkivaltakoneistoa…

Joulun kunniaksi pieni muistelo omilta kouluajoiltani 70-luvun taitteesta: Olin 14-vuotias ja minun oli tarkoitus pitää aamun avaus. Joka aamu kokoonnuttiin  kokoonnuttiin ”rukouksiin” koulun suureen juhlasaliin lähes 900 oppilaan voimin. Olin valinnut pari laulua Teatteri 67:n Pax Kabaree ep-levyltä ja kaksi Jarkko Laineen runoa (Jesse James II ja Koneiston lamauttamisesta) kokoelmasta ”Muovinen Buddha”. Rehtori halusi tarkistaa runot ja kuunnella laulut aamulla ennen tilaisuutta. Hänen mielestään ne olivat sopimattomia ja jouduin ennakkosensuurin uhriksi. Kauhea järkytys! Rehtori meni itse pitämään rukoukset ja minä luokkaan murjottamaan. Taisi sekin edesauttaa tulevaa ”radikalisoitumistani”.

Nämä runot tulivat mieleeni, kun mietin miten tämän päivän väkivallan keskellä jaksaisi eteenpäin. Jotenkin ne nyt juuri tuntuvat antavan voimaa:

Jesse James II
… ei vain kanna colttia
hän jopa työntää multaa niiden piippuun
ja istuttaa lemmikkejä teräsruukkuun.
Hän vetää lonkalta Kukkasen.

Koneiston lamaannuttamisesta
…Turhaan mielit puntata sitä turpaan,
se ei kaadu vaikka
tuhannella kuutiolla rymistelisit päin
sen naamaa.
Yritä pikku tipalla rakkautta.
Kumoa koko meresi. …

sdg-joulu-3-2016

Kategoria(t): Ajankohtaista, globaalikasvatus Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s