Teemaopintoina kestävän tulevaisuuden rakentaminen

teklu-01

Maailma 2030 -näyttely ja työpiste

Tampereen teknillisessä lukiossa on järjestetty tänä lukuvuonna lukion uuden opetussuunnitelman mukainen teemaopintojen TO1 kurssi, jossa yhdistyvät maantiede, biologia, filosofia ja englanti. Kestävää tulevaisuutta rakentamassa -kurssilla tutustutaan kestävään kehitykseen, aktiiviseen maailmankansalaisuuteen sekä kulttuurien väliseen viestintään. Kurssi koostuu toiminnallisista oppitunneista, vierailuista ja työpajoista. Työpajojen teemat ovat seuraavat: Ihmisoikeudet ja konfliktien ratkaisu, ympäristö ja luonto sekä Intercultural communication

teklu-04

”Ruoka ei ole roskaa”

Lisäksi kurssilaiset suunnittelivat ja järjestivät teemapäivän, jonka aikana kaikki lukion oppilaat tutustuivat kestävän tulevaisuuden eri osa-alueisiin. Tavoitteena oli, että opiskelijat pääsevät toiminnallisesti oppimaan ihmisoikeuksista, kestävästä kehityksestä ja kulttuurisesta monimuotoisuudesta sekä miettimään tapoja, joilla pystyy omissa valinnoissaan huomioimaan nämä osa-alueet.

Kurssin opiskelijat jakautuivat ryhmiin, valitsivat aiheet ja suunnittelivat työpajat, joissa oli tiedollisia ja toiminnallisia sisältöjä. Työpajoja oli YK:n kestävän kehityksen tavoitteista (Agenda 2030), vihapuheesta, kestävästä vegaaniruoasta, kriisinhallintajoukkojen toiminnasta, valtioiden velkaantumisesta, nälänhädästä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta eläimiin (uhanalaiset eläimet). Opiskelijat valitsivat teemat itse omien kiinnostustensa mukaan. Moniin työpajoihin liittyi tehtäviä, kuten

teklu-02

Yhteiskuntasitoumuksia syntyy

Kahoot!-kyselyt, joihin saattoi vastata aineistoihin tutustumisen ja keskustelujen pohjalta. Myös yhteistyökumppaneita oli saatu mukaan eri työpajojen toteuttamiseen.

Tällainen oppimisprojekti on eriomainen malli paitsi muille lukioille myös yläkoulujen ja alakoulujen monialaisille oppimiskokonaisuuksille. Teemaopintokokonaisuuden suunnittelussa on otettu hienosti huomioon oppiainerajat ylittävä yhteistyö, laaja-alaisen osaamisen kehittäminen sekä oppilaitten osallistaminen. Opintokokonaisuudessa opiskelijat voivat syventyä siihen teemaan, joka heitä erityisesti kiinnostaa, hakea ja tuottaa tietoa sekä opettaa myös toisiaan.

Yhtenä keskeisenä tavoitteena oli rohkaista opiskelijaa vaikuttamaan ja toimimaan nykyistä oikeudenmukaisemman, kestävämmän ja ihmisoikeuksia paremmin kunnioittavan yhteiskunnan ja maailman puolesta. Teemapäivän yhdellä työpisteellä opiskelijat saivat antaa ”Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen” eli sitoutua omalla tavallaan tukemaan kestävää kehitystä omassa elämässään tai koulussaan. (Sitoumuksista voi lukea lisää ja sellaisen voi tehdä myös täällä: https://sitoumus2050.fi/)

teklu-08

Opettaja Heidi Meltovuo Nälänhätä-työpajalla

Hyviä ehdotuksia tuli todella paljon. Ehdotusten perusteella kurssilaiset laativat yhteiset pelisäännöt uusille kestävämmille toimintatavoille, joihin kaikki Teknillisen lukion opiskelijat ja opettajat voisivat sitoutua.

Kurssin tarkoituksena on myös koulun toimintakulttuurin kehittäminen opettajien yhteistyötä lisäämällä sekä vahva sitoutuminen opetussuunnitelman yhteiseen arvopohjaan, johon kuuluvat ihmisoikeudet, ekososiaalinen sivistys, maailmankansalaisuus, tasa-arvo ja kulttuurisen moninaisuuden arvostus.

Kurssin kehittämiseen on saatu Opetushallituksen hankerahoitusta ja sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Teknillisen lukion opettajat Heidi Meltovuo, Mari Rintanen ja Kati Luhtajärvi-Nikkanen.

Kategoria(t): globaalikasvatus, Ideoita ja ajatuksia Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Teemaopintoina kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s